Lichamelijke gevoeligheid

Er zijn H.S.P.-ers die gevoelig zijn voor geluid. Je denkt hierbij in eerste instantie aan een radio die te hard staat, mensen die door elkaar heen praten op een feestje of een plotselinge knal. Dit zijn namelijk geluiden die iedereen hooggevoelig of niet, als vervelend ervaren. H.S.P.-ers ervaren ook geluiden als een tikkende klok, een blaffende hond of druppende regen als storend. Dit wordt door de meeste mensen niet als storend ervaren. Als de kinderen daar iets over zeggen worden ze vaak als een zeur of als een doordrammer bestempeld. De kinderen blijven er last van houden, dit is van invloed op hun concentratie.
Een positieve kant is dat ze door geluid positief geraakt kunnen worden; muziek, een verhaal dat verteld wordt of een herkenbare stem. Veel H.S.P.-ers doen daarom iets met geluid; ze bespelen een instrument, luisteren graag naar bepaalde muziek of gaan graag naar het theater.

 

Als H.S.P.-er kun je ook gevoelig zijn voor wat je ziet bijvoorbeeld licht. Fel zonlicht (zowel in de zomer als in de winter), maar ook bepaalde verlichting in huis of op school en wat te denken van de televisie. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten zoals hoofdpijn maar ook misselijkheid ontstaan.
Een druk kleurenpatroon op kleding of mensen met veel verschillende soorten kleding heeft invloed op de concentratie. Als een kind naar een leraar moet luisteren die een druk kleding patroon aan heeft, zal hij/zij door de kleding worden afgeleid en niet meer horen wat de leraar zegt.
Een positieve kant is dat ze alles zien. Ben je naar de kapper geweest of heb je nieuwe kleren aan. Grote kans dat een H.S.P.-er het opvalt. Ook als je niet lekker in je vel zit, zal een H.S.P.-er dit snel aan je gezicht kunnen zien. Zien ze iets moois aan kleuren of licht, bijvoorbeeld hoe de hemel kleurt bij een ondergaande zon, dan zullen ze daar helemaal in op gaan.

Gevoelig voor geur is ook een mogelijkheid. Sterke geuren van bloemen, parfums of andere zaken kunnen lichamelijke klachten geven; niezen, bloedneuzen, hoesten of misselijkheid. Ook geuren kunnen er voor zorgen dat de concentratie van een kind in de klas minder wordt. Als een kind naast iemand zit die erg naar zweet ruikt of de juffrouw heeft een sterke parfum op, dan zal het kind alleen maar bezig zijn met die prikkel te verwerken en niets anders meer kunnen opnemen.
Een positieve kant is dat ze een sterke signaalfunctie hebben; is er iets bedorven, dan zullen ze dat ruiken voor dat een ander dat zal ruiken. Als er ergens brand is of er brandt iets aan dan zullen ze dat ook sneller door hebben. Bloemen die niet sterk ruiken, een wandeling aan zee of in het bos zullen juist ontspannend werken.

Gevoelige tast en voelzintuigen zorgen soms voor onaangename situaties bij een H.S.P.-er thuis. Als een moeder van wasmiddel of wasverzachter verandert, zal een H.S.P.-er dat direct merken. Het kind kan ineens gaan krabben aan zijn lichaam. Het lijkt dan op een allergische reactie. Het komt door het feit dat het ineens anders aanvoelt op de huid. Hetzelfde geldt voor een ander kussen, een ander dekbed, andere kleding, andere schoenen. Alles dat anders voelt dan anders, zal een H.S.P-er merken en vaak afkeuren. Hierdoor ontstaan vaak lastige situaties omdat de ander niet begrijpt waar het over gaat.