Hoogbegaafdheid versus hooggevoeligheid

  Hoogbegaafd Hooggevoelig
Geheugen Feiten en gebeurtenissen goed onthouden. Feiten en gebeurtenissen goed onthouden.
Leer- en nieuwsgierig Willen dingen 'weten'. Nemen informatie van buitenaf op. Nemen informatie door verschillende zintuigen op.
Concentratievermogen Kunnen zich op verschillende dingen tegelijk concentreren. Snel afgeleid en dagdromen. Concentreren zich op een ding tegelijk. Snel afgeleid.
Taalontwikkeling Uitgebreide woordenschat. Omschrijven dingen gedetailleerd. Zien veel details, beschrijven daardoor dingen gedetailleerder.
Wiskundig inzicht Logisch inzicht. Ruimtelijk inzicht.
Ontwikkelingsvoorsprong Op diverse vlakken snellere ontwikkeling dat leeftijdsgenoten. Ontwikkelen zich door het ook voor detail op andere gebieden dan leeftijdsgenoten.
Perfectionistisch Bang om fouten te maken. Bang om fouten te maken.
Leven en dood Vanaf 4 jaar bewust van leven en dood. Vooral spiritueel gevoelige kinderen zijn bezig met de dood.
Rechtvaardigheidsgevoel Gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid vinden ze belangrijk. Rechtvaardigheid en respect vinden ze belangrijk.
Humor Houden van grapjes vertellen en zullen ook snel een grapje begrijpen. Hebben snel het idee dat een grapje een persoonlijke aanval is. Grapjes vertellen kunnen ze goed.
Leren door observatie Ze leren bepaalde dingen door te kijken en te observeren. Observeren continue, zowel handelingen maar ook personen.